DESPRE AUTOR

DESPRE AUTOR SI PUBLICATII


ION MORARU

Nascut in comuna Gusoeni,

judetul Valcea, la 10 februarie

1932 ;


Licentiat in psihologie (1960) ;


Doctor in filosofie (1973) ;


Profesor universitar(1990) ;


Presedinte al Subcomisiei de Inventica

a Academiei Romane (1992-1996) ;


Presedinte-fondator al Asociatiei Romane

de Psihologie Haologica (2000) ;


Membru al Academiei de Stiinte din

New York (1995) ;


Decan al Facultatii de Psihologie-Sociologie

si Stiinte Politice a Universitatii Hyperion (2002).




Din lucrarile publicate :


MONOGRAFII SI MANUALE BAZATE

PE CERCETARI STIINTIFICE



1. Un model epistemologic-psihologic

al creativitatii tehnice (1980), lucrare distinsa

cu Medalia de Aur H. Coanda, clasa I, (1995) ;


2. Creativitatea sociala. Introducere in

socioeuristica (1981) ;


3. Actiunea sociala si comportamentul

individual. Premise pentru elaborarea

comportamentologiei (1986) ;


4. Strategii creative transdisciplinare.

Introducere in scientoeuristica (1992),

carte onorata cu Premiul "Ion Petrovici"

al Academiei Romane (1994) ;


5. Psihologia muncii, partea a doua,

Psihologia creativitatii (1993) ;


6. Cercetarea creativitatii si creatiei

prin metoda eurigramelor (1993) ;


7. Curs de psihoinventica (1994) ;


8. Stiinta si filosofia creatiei (1995) ;


9. Introducere in psihologia

manageriala (1995) ;


10. Psihologia creativitatii, vol. 1 (1997) ;


11. Psihologiaogia creativitatii, vol. 2 (1998) ;


12. Paradigma psihologiei haologice.

Aplicatii ale teoriei haosului

in psihologie (2000) ;


13. Misterul creatiei artistice ; Michelangelo-

daimonicul (2004) ;


14. Haosul - Cosmosul si geniile creatoare.

Introducere in psihologia haologica (2005) ;


15. Psihologia haologica (2006) ;


16. Michelangelo Buonarroti. Creativitatea

si creatia (2009).




TRATATE IN COLABORARE



1. Tratat de psihologie manageriala (1997) ;


2. Tratat de creatologie (1998).





POEZII



1. Ferestre spre interior (2007) ;


2. Daimoni creatori (2009) ;


3. Poeme si catrene (2011) ;


4. Dialoguri filosofice (2012) ;


5. Imperativus moralis (2012) ;


6. Genii si celebritati in versuri (2014) ;


7. Filosofia poeziilor Haiku 100, vol. 1 (2014) ;


8. Filosofia poeziilor Haiku, vol. 2 (2014) ;


9. Filosofia poeziilor Haiku, vol. 3 (2014) ;


10. Poezii Haiku despre ABBA (2014) ;


11. Poezii (2014) ;


12. Versuri (2014) ;


13. Stihuri (2014) ;


14 Idei in rime (2015) ;


15. Haiku profane si biblice (2015) ;


16. Diverse si sociale (2015).

marți, 4 septembrie 2012


                                       ANALIZA PSIHOLOGICA A CRIMEI


     Studenta Yurika Masuno, din punct de vedere temperamental, se pare ca apartinea temperamentului ARTISTULUI, la care predominau fantezia, sentimentele, sensibilitatea. Dovada, ca ea canta la vioara intr-o orchestra. Muzica, dansul, opera, opereta, concertele sinfonice, vernisajele, sculptura, arhitectura, conversatiile savante, placute si armonioase, eleganta vestimentara si comportamentala sunt in gratiile persoanelor apartinand acestui temperament.
 Cu totul deosebit, este temperamental GANDITORULUI, la care dominanta este ratiunea. El trece totul prin prisma gandirii sale. Este persoana rece, calculata, logica, cu o vointa puternica, directionata catre scop, fara sa se abata de la el. Are taria sa infrunte opiniile potrivnice si sa promoveze punctul sau de vedere. Din pacate, victima nu a apartinut acestui temperament.
     In ceea ce priveste temperamentele clasice (sangvinul, colericul, flegmaticul si melancolicul), avem temei sa presupunem, tinand seama de manifestarile ei comportamentale, ca victima apartinea acestui din urma temperament. Temperamentul MELANCOLIC este, in general, slab, ca energie vitala, slab ca vointa, manifesta teama fata de sarcinile dificile, slab in relatiile interpersonale, fiind dominat de vointe mai puternice. Spre deosebire de acesta, temperamentele SANGVIN, COLERIC SI FLEGMATIC, toate sunt temperamente cu o vointa puternica, capabile sa finalizeze chiar si sarcinile dificile, sa lupte cu greutatile, sa-si afirme personalitatea.
      Inaintea plecarii spre Bucuresti, Yurika reclama o stare de angoasa (neliniste, teama, asteptare infricosata)  dureri in piept, senzatie de voma. Credem ca aceaste tulburari se datorau tocmai fricii ei de profesorat, domeniu in care ea nu avea experienta, cat si emotiilor firesti la gandul unei activitati inedite : urma sa predea japoneza la un liceu din Craiova, dar si al unei calatorii intr-o tara necunoscuta.

                                                               - 2 -

    Teama ei era amplificata si de unele informatii despre Romania : “Tara periculoasa”. Pe de alta parte declara : “De-abia astept sa   merg vara aceasta in Romania”. Isi cunostea bine trairile psihice : “Sunt incantata si speriata in acelasi timp”. De asemenea, se temea
de calatoria cu trenul, noaptea, spre Craiova: “Daca ajung cu bine va fi un miracol”. Iata ce stari paradoxale si conflictuale coexistau
in sufletul acestei tinere, stari care i-au generat un  stres (tensiune psihica, emotie foarte puternica), cu influente negative asupra comportamentului.                                  
     Aceste putine afirmatii, facute pe un site de socializare, ne-o prezinta pe Yurika drept o persoana ce apartinea temperamentului PESIMIST, inclinat spre teama, neincredere in fortele proprii; vedea pericole la tot pasul, cauta protectie la altcineva. In acest caz, victima cauta parca protectia agresorului. Viitorul, pentru aceste personae pare sumbru, presarat cu obstacole reale si imaginare, greu de trecut. Ele au o nevoie permanenta de incurajare si sustinere psihica, din partea altor personae. Pesimistul isi plaseaza adesea comportamentul sub semnul incertitudinii, hazardului si miracolelor.
      Spre deosebire de acest temperament si prin contrast cu el este OPTIMISTUL, increzator in fortele sale si in viitor, cu planuri indraznete, plasate in perspectiva timpului, robust din punct de vedere psihic; senin, dominat de buna dispozitie si chiar de veselie. El isi inscrie comportamentul in aria certitudinii, norocului, in care crede si succesului. Uneori, optimistul exagerat devine nerealist, scopurile si proiectele sale indraznete ii depasesc posibilitatile.                                  
     Sub alte aspecte, avem impresia ca Yurika era NEMATURIZATA TEMPERAMENTAL. Astfel de personae manifesta o discordanta intre varsta biologica si varsta temperamental-psihologica. Biologic, ea avea 20 de ani. Din analiza pozelor, dar si a manifestarilor ei in raport cu agresorul, psihologic, ea parca era o adolescenta, de circa 15 ani. Ne miram cum parintii ei i-au permis sa plece singura, neinsotita, in lumea
                                                             - 3 -

 larga, cunoscand firea ei, inca copilaroasa. Pe de alta parte, suntem intrigati de faptul ca organizatorii acestui program, cei de la Craiova, nu au trimis pe cineva s-o intampine la aeroport. Ar fi fost evitata tragedia. Ei poarta o mare responsabilitate.
     La persoanele MATURIZATE temperamental, varsta biologica si cea temperamental-psihologica sunt in concordanta.  Exista si
situatii in care varsta temperamental-psihologica depaseste varsta biologica ( la copii si adolescenti). Le numim persoane PRECOCE sau SUPRADOTATE. Acest fenomen il gasim si la adulti, cand varsta temperamental-psihologica depaseste cu foarte mult varsta biologica; aceste personae sunt GENIILE. Ele depasesc chiar si varsta generatiilor. Situatiile acestea sunt foarte rare : geniile exceptionale pot fi gasite intr-un esantion de populatie in procent de 0,12% , iar IQ lor, in cazuri exceptionale, ajunge pana la maximum 200, dublu fata de al persoanelor obisnuite, la care el se situeaza in jur de 100.
     Altfel, intre agresor si victima au existat relatii psihologice speciale. In cazul de fata, agresorului, personalitate cu o vointa malefica puternica, cu experinta in crima, viol, jaf, in raport cu
victima, o persoana cu vointa slaba, stressata si fara experienta  vietii, i-a fost foarte usor s-o domine, atragand-o in aria sa “gravitationala” si sa-i directioneze comportamentul, in raport cu scopurile sale diabolice.
     Tinand seama de datele anchetei, de relatarile martorilor, rezulta ca victima a cooperat, in anumite momente, cu agresorul : a) a acceptat sa urce cu ea in taxi; b) sa coboare cu el din taxi, la marginea unei paduri; c) sa mearga cu el in padure noaptea. Ba mai mult, parca victima a iesit in intampinarea intentiilor agresorului : Parca isi “cauta” agresorul. Exista asemenea personae, predispuse comportamental spre victimizare.
      Oare educatia de milenii din Japonia, in ceea ce priveste actul sexual, libertinajul care a existat in istorie, din acest punct de vedere (a se vedea “Shogun”), educatie care s-a transmis ereditar si
                                                                      - 4 -

cultural, din generatie in generatie, a influentat si determinat cumva comportamentul usuratec al victimei, in raport cu intentiile sexuale evidente ale agresorului ?

      Prof. univ. dr. psiholog Ion Moraru                
                                                                                  29 august 2012

Un comentariu:

  1. Stimate domnule profesor,
    Interesanta analiza dumneavoastra din punct de vedere prihologic.Insa raman NECLARE circumstantele in care tanara a urcat in taxi si, mai ales, a coborat. Este destul de posibil sa fi fost constransa...Eu cred ca doar la inceput poate a avut incredere, fiind oarecum "luata de val", pana a intrat in acel taxi...
    Cu toata stima...

    RăspundețiȘtergere